תשואות קרנות הנאמנות בנובמבר 2009.
באדיבות מיטב בית השקעות 04.12.2009
תגיות : תשואות קרנות נאמנות, קרנות נאמנות, קרן נאמנות, מדד המחירים לצרכן, ריבית בנק ישראל .
נובמבר 2009: התנודתיות עולה אך התשואות ממשיכות להיות חיוביות
עוד חודש תנודתי עבר על שוק ההון ותעשיית הקרנות שבסיכומו עלה מדד מיטב של כלל קרנות הנאמנות בשיעור של כ- 1.0%. עליות נאות נרשמו בקרנות המנייתיות ובאג"ח חברות וכללי.
-
המדד של כלל קרנות הנאמנות עלה בשיעור של כ-1.0% בסיכום חודש נובמבר.
-
הקרנות המנייתיות רשמו עליות נאות: הקרנות המתמחות במניות בישראל עלו בכ-3.4%, הקרנות המתמחות במניות חו"ל זינקו בכ-3.2% ואילו הקרנות הגמישות הוסיפו עוד כ-1.9%.
-
האפיק הממשלתי המשיך להיות חיובי ובהתאם לכך קרנות הנאמנות המשקיעות בהן: הקרנות המתמחות באג"ח מדינה- כללי עלו בשיעור של כ-0.8% , קרנות אג"ח מדינה צמוד מדד עלו ב-0.7% ואילו הקרנות השקליות עלו בכ-0.4%.
-
הקרנות המתמחות באג"ח חברות והמרה לא עוצרות ועולות בעוד כ-1.8% בחודש נובמבר על רקע המשך העליות במדדי התל-בונד ואג"ח קונצרני. הקרנות המתמחות באג"ח כללי טיפסו בשיעור של כ-1.5%.
-
הקרנות הכספיות השקליות מקרטעות כהרגלן מאחור עם עלייה מזערית ומתבקשת של כ-0.05%.
-
בגזרת המט"ח נרשמה החודש מגמה חיובית: הקרנות המשקיעות באג"ח חו"ל בלטו בעלייה של כ-1.7% , הקרנות המתמחות באג"ח צמוד מט"ח עלו ב- 2.1% ואילו הקרנות הכספיות המט"חיות עלו ב- 0.6%.
סיכום ינואר - נובמבר 2009 : רצף עליות שלא נגמר
עליות השערים נרשמו לאורך כל אפיקי ההשקעה והקרנות המשקיעות בהן, החל מהקרנות המנייתיות ועד לקרנות המשקיעות באג"ח מדינה. עוד בלטו בעליות: קרנות אג"ח כללי וקרנות אג"ח חברות.
-
מדד מיטב של כלל קרנות הנאמנות רשם עלייה חדה של כ-13.6% מתחילת השנה.
-
עליות חדות במיוחד נרשמו בקרנות המנייתיות: הקרנות המתמחות במניות בישראל עלו בכ-96.5% הקרנות הגמישות זינקו ב- 87.5% ואילו הקרנות המתמחות במניות חו"ל רשמו עלייה של כ-40.6%.
-
קרנות אג"ח בארץ – אחר הפופולאריות הניבו תשואות גבוהות למשקיעים: הקרנות המתמחות באג"ח חברות והמרה עלו בשיעור חד של כ- 49.2% ואילו קרנות אג"ח כללי (ממשלתי + קונצרני) טיפסו בכ-28.4%.
-
עליות גם באפיק הממשלתי: הקרנות המתמחות באג"ח מדינה- כללי עלו בכ- 11.1%, הקרנות המתמחות באג"ח מדינה צמוד מדד טיפסו ב-10.9%, ואילו הקרנות השקליות עלו באופן מתון הרבה יותר, כ-3.1%.
-
הקרנות הכספיות השקליות רשמו עלייה מזערית של כ-0.8% על רקע הריבית הנמוכה וחוסר האטרקטיביות שלהן.
-
בגזרת המט"ח: הקרנות המשקיעות באג"ח חו"ל טיפסו בכ-11.8% , הקרנות המתמחות באג"ח צמוד מט"ח זינקו ב- 12.8%, ואילו הקרנות הכספיות המט"חיות היחידות שירדו השנה, בשיעור זניח של כ-0.2%.
סיכום חודש נובמבר
לא דובים ולא דובאי. חודש נובמבר נחתם כעוד חודש חיובי בשוקי המניות בישראל ובעולם, זאת על אף "אפקט דובאי" לקראת סוף החודש, שהיה קצר ונגמר יחסית בטוב. כך שלא דובים ולא דובאי – השוורים ממשיכים לדהור ותנסו לעצור אותם.
החודש האחרון התאפיין בנתוני מאקרו מעורבים בארה"ב , כאשר המשקיעים קשובים לכל נתון אשר מתפרסם בציפייה דרוכה להבין את גודל וקצב ההתאוששות הכלכלית, אם בכלל. שלל הנתונים והמשך פרסום הדו"חות הכספיים הרבעוניים, שברובן עמדו מעל הציפיות, הביאו בסופו של דבר לחודש טוב נוסף למשקיעים.
נתוני התעשייה, מסחר ושירותים היו מעורבים: מדד ה-ISM היצרני עלה לרמת 55.7 נק' (תחזית מוקדמת: 53, נתון קודם: 52.6) ומנגד מדד ה-ISM של מגזר השירותים ירד במפתיע לרמת 50.6 נק' (51.5, 50.9). גם היצור התעשייתי זייף במעט ועלה ב-0.1% בלבד (0.4%, 0.6%) אך ההזמנות ממפעלים גדלו ב-0.9%.
במגזר הצרכנים ירד מדד אמון הצרכנים של מישיגן (נתון מקדים לנובמבר) ל-66 נק' (71, 70.6) אך מנגד מדד בטחון הצרכנים עלה ל-49.5 נק' (47.5, 48.7) ומעל התחזיות המוקדמות. השיפור המרכזי בנתוני הצרכניים היה עלייה נאה של כ-1.4% שנרשמה במכירות הקמעונאיות לחודש אוקטובר לאחר הירידה שנרשמה חודש קודם. לכל הנתונים הללו התווסף שיפור במאזן ההכנסות וההוצאות של האמריקאים שהצביעו על עלייה של כ-0.2% בהכנסה הפרטית וגידול אף יותר גבוה בשיעור של כ-0.7% בהוצאה הפרטית כך שהחיסכון הפרטי ירד במעט
בשוק הנדל"ן הנתונים הצביעו על ירידה בהתחלות ואישורי הבניה לצד עליה הן במכירות בתים קיימים שהסתכמו ב-6.1 מיליון (5.7, 5.5) והן במכירות בתים חדשים שעמדו על כ-430 אלף (404, 405) – שניהם מעל התחזיות המוקדמות. גם מחירי הבתים (מדד case shiller) המשיכו לעלות כך שהירידה השנתית במחירי הדירות הצטמצמה לכדי 9.4% בלבד לעומת 11.3%- בחודש קודם.
עוד נתונים מרכזיים הצביעו על המשך עלייה בשיעור האבטלה בארה"ב שעמד באוקטובר על 10.2% כאשר שוק העבודה ממשך לגרוע משרות (לא חקלאיות) בקצב של כ-190 אלף לחודש. התקציב הפדראלי לחודש אוקטובר עמד בגרעון נוסף של כ-176.4 מיליארד דולר לצד נתון חיובי, אך לא מזעיר, של מדד האינדקטורים המובילים שעלה ב-0.3% לאחר עלייה של 1% בחודש שעבר.
נתוני הצמיחה לרבעון ה-3 בארה"ב עודכנו כלפי מטה לעלייה של כ-2.8% לעומת נתון מקדים של 3.5%. בישראל פרסם הלמ"ס אומדן ראשוני לנתוני התמ"ג לרבעון ה-3 שהצביע על צמיחה נאה של כ-2.2%, על רקע עלייה בצריכה הפרטית בכ-8.9% וזינוק בייצוא של כ-21.8%. באירופה התפרסמו נתונים מעורבים לרבעון ה-3 שהצביעו על יציאתן, באופן רשמי, מהמיתון של גרמניה (2.8%+) וצרפת (1.2%+) ומנגד אנגליה (1.6%-) וספרד (1.2%-) נותרו מתבוססות בשלהי המשבר של 2008.
ריבית הפד בארה"ב נותרה על כנה לאחר ישיבתם האחרונה של מועצת הנגידים, בעוד בישראל הפתיע סטנלי פישר, נגיד בנק ישראל, כאשר העלה את ריבית בנק ישראל ב-0.25% עד לרמה של 1.0%. העלאת הריבית התאפשרה בין השאר מפרסום פרוטוקול הפד שחשף כי הריבית בארה"ב תישאר נמוכה לתקופה ארוכה וכן לאחר פרסום מדד המחירים לצרכן בישראל שעלה ב-0.2% בחודש אוקטובר, בהתאם לטווח התחזיות המוקדמות. מנגד, בארה"ב, הפתיע מדד המחירים לצרכן ועלה מעל הציפיות , בשיעור של כ-0.3%.
עוד בישראל, המדד המשולב של בנק ישראל לחודש אוקטובר עלה בשיעור של כ-0.5%, על רקע עלייה ביצוא סחורות בשיעור של 6% ולצד ירידה ביצוא שירותים(5.7%-) וביצור התעשייתי (0.9%-). מדד מלניק למצב המשק היה בהתאם לקודמו ועלה ב-0.3%. נתוני האבטלה הצביעו על עלייה קלה בשיעור של כ-0.5% אך יש לציין כי נרשמה ירידה בקצב שיעור גידול האבטלה. הנתונים החיוביים על כלכלת ישראל תמכו בין השאר באשרור הדירוג של מדינת ישראל על A יציב ע"י סוכנות הדירוג FITCH.
ברמת המיקרו עונת הדו"חות בישראל הייתה טובה והצביעה על עלייה של כ-20% ברווחי החברות הגדולות, כאשר בלטו לטובה דו"חות הבנקים שסיימו את הרבעון ה-3 עם רווח נקי מצרפי של כ-1.6 מיליארד שקל. לצד זה, ישנה המתנה דרוכה להחלטת ביהמ"ש בנוגע להסדרי החוב של אפריקה ישראל, לצד חילוקי דעות בין מחזיקי אגרות-החוב והבנקים.
החודש האחרון התאפיין בתנודתיות גבוהה בסחורות ובמטבעות העולמיים: מחיר הנפט נע ונד ברמות של 73-80 דולר לצד נסיקה במחיר הזהב שממשיך לשבור שיאים חדשים מידי חודש ומתקרב לרמת 1,200 דולר לאונקיה. הדולר המשיך להיחלש אל מול האירו ואף הגיע לרמת שפל של 1.51 דולר לאירו, בעוד הין היפני מתחזק לרמות שיא של 14 שנה מול הדולר ונגיע לרמה של כ-86 ין לדולר.
בסיכום חודשי רשמו המדדים מגמה מעורבת עם נטייה לעליות שערים גבוהות במדדים המרכזיים, עליות מתונות יותר במניות השורה השנייה וירידות במניות השורה השלישית והנדל"ן: מדד ת"א 25 סיים את החודש בעלייה של כ- ב-5.9% ומדד ת"א 100 עלה ב-4.8%. מדד ת"א 75 עלה קלות בשיעור של 0.7%, מדד יתר 50 ומדד יתר 120 ירדו בשיעור של כ-2.0% כ"א. ברמה הענפית, מדד ת"א נדל"ן 15 ירד בכ- 3.9% , מדד ת"א בנקים זינק ב- 6.9% ומדד התל-טק 15 סיים ללא שינוי.
בשוקי המניות בעולם נרשמה מגמה חיובית מלבד יפן: מדד ה-500S&P עלה ב-5.5%, הנאסד"ק-100 טיפס ב-4.9% ואילו מדד הדאו ג'ונס זינק ב-6.5%. באירופה נרשמה גם כן מגמה חיובית אך רגועה יותר: מדד ה-FTSE-100 האנגלי עלה בכ-2.9%, מדד ה-CAC-40 הצרפתי הוסיף עוד כ-2.0% ואילו מדד ה-DAX הגרמני טיפס ב-3.9%. באסיה, מדד האנג-סנג של הונג-קונג עלה קלות בכ -0.3% ואילו ביפן רשם מדד הנייקי-225 ירידה חדה של כ- 6.9%. כל אלו במונחי מטבע של אותן מדינות.
צמודי המדד הממשלתיים נסחרו זה החודש השני ברציפות במגמה חיובית לאורך כל המח"מ: בסיכום חודשי, מדד האג"ח הממשלתיות הצמודות טיפס ב-1.6%, כאשר האג"ח הארוכות ל-7 עד 10 שנים זינקו ב- 2.2%, האג"ח לטווח פדיון של 5 עד 7 סיימו עלו ב-0.7%, האג"ח לטווח פדיון של 2 עד 5 שנים עלו ב- 0.4% ואגרות החוב לטווח הקצר של 0 עד 2 שנים עלו ב- 0.3%. מדד אגרות החוב הקונצרניות הצמודות למדד טיפס בעוד בכ- 1.9% ומדדי התל-בונד המשיכו לשבור שיאים חדשים: מדד התל-בונד 20 עלה ב- 1.2% ומדד התל בונד 40 רשם עלייה של כ- 1.6%.
האפיק השקלי סיים את החודש במגמה חיובית בעיקר על רקע עליות חדות בשחרים הארוכים: בסיכום חודשי רשם מדד השחרים עלייה של כ- 0.7% בדומה לחודש שעבר. השחרים הארוכים (מעל 5 שנים) זינקו כאמור ב- 1.7%, הבינוניים (2 עד 5 שנים) והקצרים ביותר (0-2 שנים) ירדו קלות ב- 0.1% כ"א. מדד המק"מים רשם עלייה מזערית של כ-0.1% ומדד הגילונים טיפס בשיעור של כ-0.4%.
בשוק המט"ח נחלש החודש השקל מול המטבעות המרכזיים: מול הדולר רשם השקל פיחות בשיעור של כ-1.2% ומול האירו רשם פיחות בשיעור חד של כ-2.7%.
על רקע כל הנתונים הנ"ל, השיגה תעשיית קרנות הנאמנות למשקיעים בחודש נובמבר תשואה חיובית בשיעור משוקלל של 1.0%. הקרנות המנייתיות, בדגש על הקרנות האגרסיביות המתמחות במניות ת"א 25 ות"א 100 וכן קרנות המתמחות בסין בלטו לטובה והדבר בא לידי ביטוי בטבלת 10 הקרנות טובות (ראה טבלה מס' 1).
בלטו לרעה, הקרנות המנייתיות בארץ המתמחות בנדל"ן על רקע הירידות שנרשמו באפיק זה במהלך החודש, והדבר בא לידי ביטוי היטב בטבלת 10 הקרנות הגרועות לחודש אוקטובר שמכילות לא פחות מ-6 קרנות מניות נדל"ן (ראה טבלה מס' 2).
טבלה מספר 1: 10 הקרנות הטובות ביותר - נובמבר 2009